EL GOVERN DE RAJOY SEGUEIX APOSTANT PELS VALENCIANS

Roben als pobres per donar-ho als rics

«Els valencians i valencianes no són prioritat per al Govern d’Espanya», així definia la situació de la Comunitat Valenciana la Vicepresidenta del Govern del Botànic, Mònica Oltra (Compromís). El País Valencià és l’única comunitat autònoma pobra del territori espanyol, amb una renda per càpita de 12 punts per sota de la mitjana. A més, a això cal sumar-li l’infrafinançament que rep per part dels PGE, juntament amb les altres comunitats que formen els Països Catalans (Catalunya i les Illes Balears).

Els habitants del País Valencià representem el 10,7% de la població total d’Espanya i, sabeu quant rebem? Menys d’un 5,2% d’inversions, la meitat del que ens deuria. Les transferències que rebem no arriben a cobrir la despesa pública. Dels 7.815.000 euros que ens van donar en 2015 per invertir en Sanitat i Educació, es van invertir en despesa pública 9.682.000 euros. Ací ens va quedar un dèficit de 1.867.000 euros; sabeu de quina forma rebem aquests diners? Hi ha un Fons de Liquidació Autonòmica que es compon per diners de les CC.AA. Com els pressupostos no donen prou ingressos cal demanar-li una mena de préstec al FLA, amb els seus respectius interessos. Però això no és tot, en ser la nostra comunitat la més pobra, hauria de rebre diners. El sistema financer és igual que el sistema tributari: qui més té, més paga; qui menys té, més rep. Però no, la Comunitat és una «anomalia» i fa un sobreesforç per haver de pagar a altres comunitats molt més riques que ella, ja que és l’únic territori pobre que contribueix a les arques públiques -cosa que hauria de ser al revés.

La sanitat, l’educació o els serveis socials, entre d’altres, són competència de la comunitat autònoma, però els recursos per finançar-ho arriben des del Govern central. L’Estat rep de nosaltres 5.800 milions d’euros a l’any i, només ens torna 4.400M, què passa amb els 1.400M que falten i que ens correspon? A més d’això, cal sumar-li el deute il·legítim que tenim i que frega els 43.000 milions d’euros que la comunitat no pot assumir. Interessos a part, els quals són uns 6 euros cada segon. És la comunitat més endeutada d’Espanya en relació al seu PIB.

Ara ja parlem dels diferents Ministeris. El Ministeri de Cultura dóna suport a altres teatres amb grans sumes de diners: Iseo de Barcelona rep 7,1M, la Maestranza 1,6M, al Teatro Real de Madrid 9,3M, 17 vegades més del que rep el Palau de les Arts de València (540.000 euros). El Prado rep 45M i el Reina Sofia 86M, mentre que l’IVAM rep 171.000 euros. La inversió en rodalies és ínfima a València amb 1M d’euros, mentre Barcelona o Madrid reben 185 i 327 milions respectivament. El Ministeri de Foment, d’altra banda, tampoc es queda curt. Destina 240M en el tercer túnel passant de Madrid, i tot i sabent que València necessita un i no en té cap, la seva inversió és 0. «Quan es tracta de millorar la vida dels valencians sempre hi ha altres prioritats per al senyor Rajoy», deia Ferri (Compromís), diputat de les Corts Valencianes. Per què Foment no inverteix 40M per modernitzar la línia que connecta el Mediterrani amb el Cantàbric? I el tren de la costa que connecta Dénia i Gandia? Donaria servei a mig milió de persones a l’any, però segons Rajoy no és rentable, mentre algunes línies d’AVE amb estacions fantasmes si ho són.

I ja, acabe amb aquesta pregunta que plantejava Ferri al Congrés dels Diputats en representació de les Corts a principis d’octubre per a la reforma de l’Estatut valencià: «¿què ha fet pels valencians i valencianes el Govern de Mariano Rajoy en els seus quatre anys de majoria absoluta?».

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s